Prijava i procjena šteta

U slučaju prometne nesreće u kojoj nema ozlijeđenih osoba i u kojoj je nastala samo materijalna šteta, sudionici nesreće dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika i omogućiti nesmetano odvijanje prometa. Također, dužni su razmijeniti osobne podatke i popuniti Europsko izvješće kojim se ne priznaje krivnja, već se sažetim opisom i ostalim podatcima pomaže utvrđivanju činjeničnog stanja.

Dogodila Vam se prometna nezgodna, a vi niste sigurni kojim redoslijedom pristupiti što bržem rješavanju tog slučaja? U Grand Autu brinemo da svaki slučaj bude bezbolan za korisnika vozila jer poznajemo procese i znamo na koji način pristupiti različitim slučajevima. Uz pomoć našeg ljubaznog, stručnog i ekspeditivnog osoblja obavit ćemo stručnu i neovisnu procjenu oštećenog vozila.

Uz to, pomoći ćemo Vam kod ispunjavanja zapisnika i predaje dokumentacije. U slučaju da niste odgovorni za prometnu nezgodu, šteta će Vam se pokriti iz police osiguranja od automobilske odgovornosti osobe odgovorne za štetni događaj.

U dogovoru s Croatia, Allianz i Triglav osiguravajućim društvima, kod nas možete napraviti i procjenu štete iz osiguranja automobilskog kaska, ukoliko ga imate.

Uz navedeno, oštećeno vozilo možete popraviti u našoj autolimarskoj i servisnoj radionici.

Pošaljite nam mail Nazovite nas

Što u slučaju prometne nesreće?

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama definiraju prometnu nesreću kao događaj na cesti, izazvan kršenjem propisa, u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je najmanje jedna osoba ozlijeđena ili je preminula ili je nastupila materijalna šteta.

U slučaju prometne nesreće u kojoj nema ozlijeđenih osoba i u kojoj je nastala samo materijalna šteta, sudionici nesreće dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika i omogućiti nesmetano odvijanje prometa. Također, dužni su razmijeniti osobne podatke i popuniti Europsko izvješće kojim se ne priznaje krivnja, već se sažetim opisom i ostalim podatcima pomaže utvrđivanju činjeničnog stanja.

Sudionici nesreće ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih osoba ili u kojoj je netko izgubio život, sudionici su dužni ostati na licu mjesta, pozvati najbližu policijsku postaju, sačekati dolazak ovlaštene službene osobe te pružiti pomoć unesrećenima.

Ukoliko drugi sudionik prometne nesreće odbije dati svoje osobne podatke ili podatke o vozilu, napusti mjesto prometne nesreće, ukoliko postoje različita mišljenja u pogledu odgovornosti, ako dođe do sudara s neregistriranim vozilom ili vozilom inozemne registracije, u slučaju alkoholiziranosti vozača ili vožnje bez odgovarajuće vozačke dozvole, preporučujemo da o prometnoj nesreći obavijestite nadležnu policijsku postaju čiji su službenici dužni izaći na mjesto prometne nesreće o kojoj su obaviješteni.

U slučaju sudara s vozilom inozemne registracijske oznake

Savjetujemo da od vozača vozila inozemnih registarskih oznaka zatražite kopiju zelene karte. Zelena karta sadrži potrebne podatke koji će olakšati postupak utvrđivanja osiguravajućeg društva inozemnog vozila. Oštećena osoba svoj odštetni zahtjev podnosi Hrvatskom uredu za osiguranje.

S obzirom da je Hrvatski ured za osiguranje ovlastio sve svoje članove koji se bave osiguranjem od automobilske odgovornosti da u njegovo ime obrađuju takve odštetne zahtjeve, odštetni zahtjev možete podnijeti i bilo kojem društvu za osiguranje koje će zaprimiti Vaš odštetni zahtjev ili Vas uputiti na drugo društvo za osiguranje koje je temeljem međunarodnih sporazuma nadležno za rješavanje Vašeg odštetnog zahtjeva. Za savjet i dobivanje detaljnijih informacija oko podnošenja Vašeg odštetnog zahtjeva možete se obratiti našem Odjelu međunarodnih šteta.

U slučaju prometne nesreće u inozemstvu

Preporuka je obavijestiti prometnu policiju (iako se u nekim državama u slučajevima manjih šteta na vozilima najčešće neće odazvati), stoga zapišite podatke o drugom sudioniku prometne nesreće: registarsku oznaku, ime i adresu vozača te vlasnika vozila kao i podatke o osiguravatelju od automobilske odgovornosti (naziv, adresa, broj i valjanost police osiguranja). Preporučujemo Vam da radi dobivanja svih podataka s drugim sudionikom ili sudionicima prometne nesreće ispunite i potpišete Europsko izvješće o nezgodi. Europsko izvješće o nezgodi ima jedinstven tekst na svim jezicima, ispisuje se u duplikatu i sadrži niz tipičnih situacija koje mogu dovesti do prometne nesreće. Križićem označite odgovarajuću varijantu i izradite što točniju skicu nesreće.

Ukoliko je drugi sudionik skrivio prometnu nesreću, savjetujemo vam da u cilju podnošenja vašeg odštetnog zahtjeva kontaktirate osiguravajuće društva krivca. Ukoliko tijekom boravka u inozemstvu niste prijavili svoj odštetni zahtjev osiguravajućem društvu krivca, po povratku u Hrvatsku možete se obratiti našem Odjelu međunarodnih šteta radi dobivanja potrebnih informacija o podnošenju Vašeg odštetnog zahtjeva.

Ukoliko ste vi skrivili prometnu nesreću, prometnoj policiji ili drugom sudioniku prometne nesreće trebate dati duplikat svoje zelene karte. Za djelatnika policije koji obavlja očevid prometne nesreće te za stranog sudionika prometne nesreće, valjana zelena karta predstavlja garanciju da imate zaključeno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Potrebna dokumentacija

Kako bi Vaš odštetni zahtjev obradili u najkraćem roku, molimo Vas da uz uredno popunjen obrazac prijave i zahtjeva za naknadu štete, predate i sljedeću dokumentaciju:

  • presliku prometne dozvole oštećenog vozila
  • presliku vozačke dozvole (ako je vozilo bilo u vožnji u trenutku nastanka prometne nesreće)
  • zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili Zapisnik o očevidu MUP-a (ukoliko ga posjedujete)
  • Zapisnik o alkotestiranju (ukoliko je provedeno)
  • Europsko izvješće o nezgodi
  • Medicinsku dokumentaciju kod neimovinske štete

vrh stranice