Kada odabrati leasing?

04.09.2022.

Danas je leasing popularnije financiranje za kupnju automobila od autokredita, pa mnoge banke uopće više nemaju u ponudi posebne autokredite, nego u slučaju da korisnici ne žele financiranje putem leasinga, nude nenamjenske kredite. 
 
Izraz "leasing" potječe od engleskog glagola "to lease" što znači unajmiti. Leasing je suvremeni način financiranja osobnih i gospodarskih vozila, plovila, opreme ili strojeva koji su klijentu potrebni za korištenje u privatne ili poslovne svrhe, ali ne želi ih nužno posjedovati. Dva su osnovna tipa leasinga: financijski i operativni. Svaki tip ima svoje specifičnosti te omogućuje, uz jednostavan i brz postupak sklapanja ugovora, modeliranje otplate prema vašim željama i mogućnostima.

Kod leasing financiranja korisnik rabi objekt leasinga i za to plaća određenu naknadu leasing društvu. Nakon otplate ugovorenih naknada, ovisno o vrsti leasinga, možete steći i vlasništvo nad objektom leasinga. Glavna prednost leasinga u odnosu na kredite jest fleksibilnost, odnosno prilagodljivost.

Operativni leasing

Operativni leasing u prvi plan stavlja korištenje, a ne vlasništvo nad objektom leasinga. Operativni leasing je moguće ugovoriti uz više ostatke vrijednosti koji nisu u obavezi primatelja leasinga te se ne otplaćuje tijekom trajanja ugovora, a time im se omogućuje otplata uz niže mjesečne obroke. Davatelj leasinga pravni je i ekonomski vlasnik objekta leasinga. Obilježja operativnog leasinga su:

 • ugovor se zaključuje na razdoblje do 84 mjeseci
 • PDV se plaća mjesečno uz leasing obrok
 • nakon potpisivanja ugovora primatelj leasinga uplaćuje ugovorenu akontaciju/jamčevinu i jednokratnu naknadu
 • troškove prve registracije i police osiguranja može financirati davatelj leasinga i uključiti ih u mjesečni leasing obrok
 • namijenjen pravnim i fizičkim osobama, posebno onima koje u sustavu PDV-a ostvaruju pravo na povrat pretporeza
 • ugovor o leasingu ne predviđa otkup
 • moguće financiranje uz ugovaranje ostatka vrijednosti

Financijski leasing

Financijski leasing omogućuje da nakon isteka ugovora postanete vlasnikom objekta leasinga. Davatelj leasinga je pravni vlasnik objekta leasinga, a ekonomski vlasnik je primatelj leasinga. Obilježja financijskog leasinga su:

 • ugovor se zaključuje na razdoblje do 84 mjeseci
 • primatelj leasinga evidentira i obračunava amortizaciju i kamatu kao troškove poslovanja
 • nakon potpisivanja ugovora primatelj leasinga uplaćuje ugovoreno učešće i trošak obrade ugovora
 • namijenjen ponajprije onima koji u sustavu PDV-a ostvaruju pravo na povrat pretporeza
 • pogodan za primatelje leasinga koji mogu ostvariti pravo na povrat kapitalnih ulaganja
 • primatelj leasinga uplatom posljednje leasing rate postaje vlasnik objekta leasinga

Posljednjih godina najviše automobila se „prodaje“ na leasing. Riječ prodaje je pod navodnicima jer tijekom trajanja leasinga niste vlasnik automobila i to možete postati tek po njegovom završetku.

Prilikom financijskog leasinga mjesečne rate su veće, no za otkup auta na kraju leasinga plaćate samo simboličan iznos. Kod operativnog leasinga mjesečne rate su osjetno niže, no na kraju leasinga još ćete morati platiti velik iznos. Za primjer, nakon petogodišnjeg operativnog leasinga na kraju će vam ostati za platiti oko trećina vrijednosti novog auta. Operativni leasing je stoga povoljniji za one koji aute ne misle zadržati u vlasništvu, odnosno namjeravaju nakon isteka leasinga uzeti drugi auto na leasing, a stari prepustiti leasing kući.

Razmišljate li o kupovini novog vozila, bez obaveza nas posjetite u najbližem Grand Auto centru. Naše ljubazno i stručno osoblje ponuditi će vam najbolje rješenje ovisno o vašim željama i mogućnostima.

Veselimo se vašem posjetu!

 

vrh stranice