Koliko često kontrolirate ulje?

S obzirom da je za provjeru i nadopunu (po potrebi) ulja potrebno svega nekoliko minuta, toplo preporučamo da to učinite svakih par mjeseci, a posebno prije dugog puta, kao što to obično biva ljeti. Navedene provjere mogu značiti dodatne godine pouzdane, snažne i ekonomične vožnje za radni vijek motora.
Dok u vozilima nisu postojali senzori razine ulja, mnogi su vozači najmanje jednom tjedno provjeravali ulje mjernom šipkom. Danas, ako ne vozite stariji automobil, to nije potrebno. Bez obzira na to, i kod novih automobila možda treba nadopuniti ulje pa je važno redovito provjeravati njegovu razinu. Isto tako, neovisno o tome koje vozilo vozite, ekološki čimbenici kao što je kvaliteta goriva, ekstremne temperature ili vožnja stani-kreni mogu povećati potrošnju ulja u motoru.
Za provjeru razine motornog ulja potrebno je, u stvarnosti, malo toga:
 1. čista krpa ili papirnati ručnici
 2. automobil parkiran na ravnoj i stabilnoj površini
 3. jednokratne rukavice (po potrebi)
Kako izvesti provjeru:
 1. Najprije provjerite jeste li automobil parkirali na ravnu i stabilnu površinu, a zatim pričekajte barem 10 minuta kako bi se ulje ispustilo natrag u karter.
 2. Podignite i pričvrstite poklopac motora, a zatim pronađite mjernu šipku za razinu ulja koja se obično odmah primijeti. 
 3. Izvucite je i obrišite čistom krpom ili papirnatim ručnikom. Zatim je ponovno umetnite koliko ide te je tek nakon toga izvucite i držite u vodoravnom položaju.
 4. Pri kraju mjerne šipke trebale bi se nalaziti dvije crte između kojih se ponekad nalaze ukrižane crte. U idealnom slučaju razina ulja trebala bi biti na ili u blizini najviše crte, iako je i iznad donje crte sasvim u redu.
Ako se na mjernoj šipki vidi da je razina ulja niska, odmah treba dopuniti motorno ulje. Motor treba biti hladan i treba pričekati barem 20 minuta kako bi se ulje do kraja ispustilo u karter.
Nakon toga:
 1. Ponovno provjerite razinu ulja da biste utvrdili potrebnu količinu ulja
 2. Odvijte i izvadite poklopac spremnika za ulje
 3. Dodajte malu količinu svježeg ulja, u idealnom slučaju pomoću lijevka, a zatim pričekajte minutu-dvije kako bi ulje došlo do kartera
 4. Ponovno provjerite razinu ulja pomoću mjerne šipke i nastavite dolijevati male količine ulja sve dok ne budete zadovoljni razinom. 
Ako je razina ulja negdje u sredini, preporuča se da nadopunite ulje kako bi razina ulja bila što bliže oznaci za maksimalnu razinu, čime se postiže zaštita vašeg motora.
 
Imajte na umu da je previše ulja također loše za motor, baš kao i premalo ulja pa oznaka za maksimalnu razinu ne bi smjela biti vaš cilj prilikom dopune ulja. Odgovarajuća razina ulja je ona malo ispod ove crte.

Razinu ulja između treba provjeravati između intervala zamjene ulja jer je rad motora s niskom razinom ulja uvelike otežan te može znatno skratiti radni vijek ulja i motora. S druge strane, bitno je mijenjati ulje u motoru u intervalima koje preporučuje proizvođač.

Ako niste sigurni kako izvršiti kontrolu razine ulja ili ne znate kada trebate izvršiti njegovu izmjenu, Grand Auto Team vam stoji na raspolaganju. Slobodno nas kontaktirajte u bilo kojem trenutku i dogovorite vama najbolji termin za kontrolu u najbližem Grand Auto centru.
vrh stranice