Sigurno kroz zimu.

04.12.2022.

Zima je pred vratima, a za sve vozače to znači suočavanje s izazovima poput zaleđenih cesta, niskih temperatura, ulica punih krupne soli i velikog snijega. Znate li kako održavati svoje vozilo u vrhunskom stanju tijekom zimskih mjeseci?

Kako biste ovu zimu dočekali u potpunosti spremni, donosimo vam savjete kojima ćete vašeg limenog ljubimca držati u vrhunskom stanju neovisno o prethodno spomenutim uvjetima tokom cijele zime.

1. Provjerite svjetla

Jedna velika opasnost kod zimske vožnje je da sunce zalazi ranije tijekom dana što znači da ima manje dnevnog svjetla, posebno dok putujete kući. Kao rezultat toga, htjet ćete osigurati da su svjetla vašeg vozila u izvrsnom stanju pružajući najjače moguće osvjetljenje. Ako je neka žarulja slučajno neispravna, zamijenite ju prije nego što počne zima. Ako su vam prednja svjetla zamagljena, razmislite o njihovoj zamjeni ili potražite pribor za jednostavno osvježavanje.

2. Provjerite stanje vašeg akumulatora

Akumulatoru automobila teže je raditi po hladnom nego po toplom vremenu. Kao rezultat toga, baterija koja je slaba tijekom ljeta mogla bi u potpunosti prestati raditi tijekom zime. Naš je savjet da prije zime izvršite testiranje vašeg akumulatora kako biste bili sigurni da još uvijek radi punim kapacitetom. Ako vaš akumulator kojim slučajem ne pokazuje najbolje rezultate, kupite novi što je prije moguće kako ne biste morali brinuti da ćete ostati “nepokretni” na hladnom parkiralištu. Ako se to kojim slučajem dogodi, u vašem prtljažniku uvijek imajte spremne kablove za paljenje.

3. Prekontrolirajte rashladnu tekućinu

Rashladna tekućina, također poznata kao antifriz, iznimno je važna za vaš automobil jer štiti motor od smrzavanja na niskim temperaturama. Prije nego što “krenete” u zimu, provjerite količinu antifriza u vašem automobilu. Također, provjerite da nema curenja u komponentama motora vašeg vozila koje bi moglo uzrokovati istjecanje rashladne tekućine. 

4. Dolijte gorivo i tekućinu za pranje

Možda se pitate što bi gorivo i tekućina za pranje uopće mogli imati zajedničkog. Odgovor je da su to dvije tekućine koje biste trebali održavati na zadovoljavajućoj razini tijekom zime. Trebali biste držati spremnik goriva punim iz nekoliko razloga. Prvo, pun spremnik može spriječiti smrzavanje nakupljene vode u pumpi za gorivo. Drugo, omogućit će vam da motor radi duže i potencijalno zaštiti grijanjem ukoliko se nađete u nezavidnoj poziciji. U međuvremenu, pun spremnik za pranje vjetrobranskog stakla iznimno je važan jer prljavština s ceste od snježnih nanosa ponekad može zahtijevati stalno pranje prozora da biste vidjeli kamo idete.

5. Investirajte u zimske gume

Zimske gume su načinjene upravo za veću “fleksibilnost” na niskim temperaturama. To znači da mogu pružiti poboljšanu trakciju kada se pokušavate zaustaviti i okrenuti na hladnom kolniku, čak i ako na tlu nema snijega. Više o našim preporukama za zimske gume možete saznati ovdje.

6. Provjerite tlak u gumama

Iznimno je važno pratiti tlak u gumama kad temperature postaju sve niže. Vožnja s niskim tlakom u gumama može značiti preuranjeno trošenje guma ili potencijalno odvajanje gaznog sloja, što može uzrokovati neugodnosti na cesti. Jednako tako, s premalo napuhanim gumama teže ćete upravljati vašim automobilom. Redovnom provjerom tlaka u gumama ustanovite da li jedna ili više guma nemaju dovoljno zraka te ih po potrebni napunite na najbližoj benzinskoj postaji.

7. Testirajte svoj odmrzivač i grijač

Prije nego što zima pokaže svoje prave zube, svakako provjerite sustav za odmrzavanje prozora vašeg automobila i klimatizacijski sustav kako biste bili sigurni da oboje ispravno rade. Njihova je svrha očita: klimatizacijski sustav pomoći će vam da se zagrijete zimi (i može pomoći da vam se prozori ne zamagljuju), dok će odmrzivač spriječiti zaleđivanje vaših prozora. Obje stavke su ključne za održavanje udobnosti i sigurnosti tijekom zime.

8. Spakirajte pribor za “preživljavanje”

Ovaj savjet nije u potpunosti za njegu automobila nego savjet za kvalitetan i siguran odlazak na zimsko putovanje. Iako bi to moglo zvučati smiješno za neke gradske vozače, vozači u ruralnim područjima mogli bi se naći zaglavljeni na cesti s velikim snijegom i malo vozila uokolo kilometrima. U svakom slučaju, pribor za “preživljavanje” nije na odmet imati u vašem limenom ljubimcu. Evo što predlažemo da imate pri ruci:

  • Termo deka
  • Pribor za prvu pomoć
  • Multi-alat koji uključuje nož
  • Svjetiljka
  • Kablovi za paljenje
  • Punjač za mobitel
  • Lopatica
  • Strugač za led

Ostanite sigurni tokom zime i u bilo kojem trenutku slobodno nam se obratite kako biste utvrdili ispravnost vašeg vozila za nadolazeće izazove.

Ugodnu zimu želi vam vaš Grand Auto team!

vrh stranice