10 savjeta za pripremu automobila za vruće ljeto

24.07.2022.

Zasigurno ste primijetili da trenutni toplinski val ruši rekorde diljem svijeta pa tako i u našim krajevima gdje temperature idu i preko 40 stupnjeva CelzijevihUpravo zato važno je pripremiti svoje vozilo za ove vruće ljetne mjesece, naročito ako njime planirate prijeći više kilometara od uobičajenog. Kako bismo vašem automobilu pomogli da preživi te vruće ljetne dane, imamo 10 savjeta za njegovu (i vašu) pripremu.

1. Njega guma
Zamijenite gume: Ako su na vašem vozilu još uvijek zimske gume, onda je kranje vrijeme da ih zamijenite ljetnim gumama ili gumama za sva godišnja doba. Razlog tome je jednostavnan - obje vrste bolje podnose vrući asfalt od zimskih guma.

Razmislite o rotiranju guma: Slično kao i zamjena guma, proces mijenjanja prednjih i stražnjih guma na vašem vozilu može poboljšati potrošnju goriva, kao i performanse i sigurnost u toplijim uvjetima.

Pratite tlak u gumama: Jeste li znali da porast temperature može povećati tlak u gumama? To znači da ono što je bilo dobro za vašu proljetnu ili zimsku vožnju neće biti idealno za ljetnu. Premalo napuhane gume uzrokovat će nepotreban pritisak na bočne stijenke, dok će prenapuhane gume negativno utjecati na performanse, a mogu čak uzrokovati i puknuće. Provjerite ima li na gumama pukotina i izbočina, a zatim pomoću mjerača provjerite je li vaš tlak podešen prema priručniku za vaš automobil.

2. Klima uređaj
Bez obzira što gotovo sva vozila danas imaju klima uređaje, postoji šansa da ih ne koristimo gotovo osam mjeseci u godini. Sada je vrijeme da provjerite radi li ispravno vaš klima uređaj i puše li hladan zrak u kabinu. Ako ne puše hladan zrak, svakako predlažemo da posjetite ovlašteni servis koji će sve prekontrolirati i po potrebi nadopuniti vaš klima uređaj.

3. Svježi filtri
S obzirom na protok zraka izvana i iz klima uređaja vašeg vozila, morate osigurati da njegov put do kabine bude čist - za vaše zdravlje, zdravlje vaših suputnika ali i za zdravlje automobila. Prekontrolirajte filtar zraka u kabini i provjerite ima li na njemu znakova promjene boje ili vlage. Također provjerite filtar zraka vašeg motora jer će čisti filtar pomoći vašem automobilu da poboljša potrošnju goriva, a ujedno i onemogućiti da se stvara dodatno opterećenje za motor.

4. Nadopunite tekućine
Vjerujemo da redovito provjeravate ulje u vašem vozilu, no koliko često provjeravate ostale tekućine na koje se vaš motor oslanja? Ulazeći u ljetne mjesece trebate obratiti posebnu pozornost na razinu rashladne tekućine kako biste spriječili pregrijavanje, a jednako tako i tekućinu za pranje vjetrobrana.

5. Provjerite akumulator
Bilo da ste zapeli na vrelom parkiralištu ili snijegom prekrivenoj cesti, prazan akumulator je noćna mora bez obzira u kojem se godišnjem dobu nalazite. Ljetni mjeseci mogu biti teški za sustav punjenja pogotovo zbog intenzivnog korištenja klimatizacijskog uređaja. Iz tog razloga, provjerite istrošenost akumulatora vašeg vozila prije no krenete na put te po potrebi razmislite o njegovoj zamjeni.

6. Provjerite kočnice
Zimski uvjeti uzimaju danak na kočnice vašeg vozila, stoga morate biti oprezni i provjeriti jesu li spremne za ljeto. Svratite u najbliži ovlašteni servis na pregled kočionih pločica i diskova i provjerite da li ih trebate zamijeniti. To će doprinijeti performansama vašeg automobila i poboljšati sigurnosne uvjete za vas i one oko vas.

7. Zaštitite boju vašeg vozila
Lak vašeg automobila nije veliki ljubitelj ljetnih vrućina. Dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama može uzrokovati blijeđenje, sušenje, pa čak i pukotine na vanjskoj boji. Ako nemate pristup garaži, pokušajte parkirati na sjenovitom mjestu, ali imajte na umu da drveće donosi vlastite prijetnje – ptičji izmet, smolu i ostalo. 

8. Zamijenite brisače
Nema sumnje da smo se zimi uvelike oslanjali na metlice brisača. Uz stalno brisanje kiše, snijega i pojavu leda, postoji mogućnost da je na njima ostavljen malo veći trag i da vas neće moći podržati u najboljoj mjeri. Istrošeni brisači ostavljaju tragove, a to ne želite na ljetnoj kiši. Brisači se lako mijenjaju i znatno će poboljšati vidljivost.

9. Pripremite opremu za hitne slučajeve
Nema ništa bolje od odlaska na plažu ili posjetu vikendici negdje u brdima. Psihički ste spremni, no je li vaš automobil spreman za put? Zaštitite sebe i svoju obitelj od nepoznatog tako što ćete pripremiti „sigurnosni paket“ u vašem vozilu. U jednu torbu pripremite vodu, hranu, baterije, medikamente ali provjerite i rezervnu gumu u slučaju nezgode. 

10. Prilagodite svoje vozačke navike
Zimska i ljetna vožnja mogu se radikalno razlikovati. Zimi ste uglavnom usredotočeni na uvjete, na kretanje po zaleđenim cestama i snježnim kolotrazima. Ljeti se promet obično pogoršava s više zastoja uzrokovanih radovima na cestama ili prometnim nezgodama. To znači više vremena u automobilu po vrućini, zbog čega je još jednom važno da klima uređaj radi. Ljetna vožnja znači i više aktivnosti na ulicama, uključujući priljev pješaka i biciklista. Svakako povećajte razinu opreza i pripazite na novinu na cestama – električne bicikle, električne romobile i e-skutere.

Ukoliko niste sigurni u radnje nekih od predloženih aktivnosti, toplo preporučamo posjet našim servisima gdje će naši vrhunski tehničari i ljubazno osoblje osigurati bezbrižno ljeto – i vama i vašem limenom ljubimcu!

vrh stranice