Koji je pravi hibrid za vas?

28.08.2021.

U ponudi hibridnih vozila danas možete pronaći blage hibride(MHEV), hibride (HEV) i plug-in hibride (PHEV). Osnovna razlika između tri navedene vrste hibridnih vozila je u stupnju “potpore” njihovih elektromotora. Upravo ta “podrška” utječe na njihovu potrošnju goriva i razinu emisija CO2.

Blagi hybrid (poznat i kao MHEV ili 48V blagi hibrid)

Pokreće ga prvenstveno motor s unutarnjim izgaranjem, podržan malim elektromotorom. Blagi hibrid pravi je izbor za vas ako se uglavnom vozite gradom. Hyundai blagi hibrid koristi mali električni motor za pružanje pomoći konvencionalnom benzinskom motoru po potrebi. To ga čini idealnim za vožnju u zakrčenim prometnim uvjetima stop-start.

Blagi 48V hibridni sustav pogonskog sklopa podržava motor s unutarnjim izgaranjem, dodajući električnu snagu tijekom različitih faza vožnje.

Blagi hibridni sustav posebno je koristan u gradskom prometu, sa starterskim generatorom za blage hibride (MHSG) koji podržava motor s unutarnjim izgaranjem pri ponovnom pokretanju nakon zaustavljanja prometa. Podržava brže i uglađenije pokretanje motora s dodatnim okretnim momentom, crpeći energiju iz 48V baterije.

Pri ubrzanju, starterski generator podržava motor s 4 do 10 kW snage, ovisno o napunjenosti sustava baterija i pritisku na papučicu gasa. Jednom kada se postigne potrebna brzina, sustav se prebacuje u neutralni način rada, ne isporučujući nikakvu snagu. Kao rezultat, mogu se smanjiti emisije CO2 i potrošnja goriva.

Pri ujednačenoj brzini, sustav ili radi u praznom hodu ili djeluje kao generator koji puni 48V bateriju, ovisno o stanju napunjenosti baterije

U aktivnim fazama kočenja, rotirajuća radilica pokreće starterski generator, koji zatim rekuperira maksimalnu snagu od 10 do 12 kW. Generator pretvara kinetičku energiju kočenja u električnu energiju i vraća je natrag u 48V bateriju.

Pri vožnji malim brzinama, funkcija start-stop aktivira se pri 30 km/h. Pri usporavanju između 30 i 0 km/h i s otpuštenom spojkom, motor se potpuno isključuje.

 

Hibrid (poznat i kao HEV ili hibrid)

U hibridnom automobilu sa automatskim punjenjem, elektromotor daje poticaj motoru tijekom ubrzanja, a može čak i potpuno napajati automobil u određenim situacijama, poput “krstarenja” konstantnom brzinom. U ovom slučaju, benzinski motor i elektromotor rade zajedno za poboljšane performanse.

Ovisno o situaciji u vožnji, hibridni automobili svoj rad neprimjetno prebacuju između benzinskog motora i elektromotora. Sustav regenerativnog kočenja puni bateriju tokom vožnje, a navedenu energiju vozilo troši za pomoć pri ubrzanju, vožnji uzbrdo i vožnji pri malim brzinama.

Svi hibridni i električni automobili pune litij-ionsku bateriju korištenjem elektromotora kao generatora kada se automobil usporava. S podesivim regenerativnim kočenjem vi ste zaduženi za proces. Kočenje je optimizirano kako bi se što je više moguće iskoristio sustav regenerativnog kočenja što pomaže u održavanju dobre razine napunjenosti. Vozač jednostavno može prilagoditi razinu regenerativnog kočenja ručicama iza upravljača.

Isto tako, moguće je i aktivno kočenje automobila pomoću ručice smještene na kolu upravljača . Jednostavno povucite lijevu ručicu i zadržite. Na ovaj način možete usporiti automobil do potpunog zaustavljanja bez pritiska na konvencionalnu papučicu kočnice.

Sustav pametnog regenerativnog kočenja koristi radarski senzor za automatsku kontrolu razine regenerativnog kočenja za reakciju na promet ispred vozila. K tome otkriva i vozi li vzilo uzbrdo ili nizbrdo te se prilagođava u skladu s tim.

Plug-in Hybrid (poznat i kao PHEV)

Naposljetku, za razliku od prethodna dva hibrida, plug-in hibridi imaju veću bateriju (iako ne tako veliku kao potpuno električno vozilo) koja se može napuniti ako ju uključite u struju. Kad se domet električnom energijom iscrpi, vozilo možete priključiti na stanicu za punjenje ili jednostavno nastaviti svoje putovanje s benzinskim motorom. U usporedbi s običnim hibridom, plug-in hibridi pružaju duži domet električnom energijom, što znači da za kraća putovanja možda nećete morati uopće trošiti gorivo. Uz to, na takvim putovanjima zabilježiti ćete iznimno nisku ili čak nultu emisiju CO2!

Za koji god hybrid se odlučili, dvije stvari su sigurne – smanjiti ćete potrošnju goriva i očuvati okoliš! Grand Auto u svom portfelju ima sva navedena vozila pa stoga ne ustručavajte se navratiti u vama najbliži Grand Auto salon gdje će vam naše ljubazno osoblje pružiti sve dodatne informacije i omogućiti probnu vožnju prema vašoj želji!


vrh stranice