Što uključuje zimski pregled vozila?

21.11.2021.

Iako u kalendaru “službeno” zima započinje 21. prosinca, pripremu vozila za zimu preporučamo i prije tog datuma. Naime, bez obzira što ste servis svog vozila možda i odradili u toku ove godine, jedna posjeta servisu i zimski kontrolni pregled neće vam oduzeti puno vremena, a biti ćete sigurni da je vaše vozilo spremno za sve zimske izazove.

Novac koji potrošite na zimsku tekućinu, nove kočnice i brisače i druga relativno mala ulaganja mogu vam uštedjeti stotine ili tisuće kuna. Nemojmo zaboraviti i na povećani broj automobilskih nesreća u zimskom periodu pa ako stavite i tu komponentu na paprir, jedan pregled vozila i pravilna priprema vozila za zimu doista znače puno. Ono što toplo preporučamo i pregledavamo prilikom svake posjete servisu, donosimo niže u teksu.

Provjerite akumulator i po potrebi ga zamijenite.

Nerijetko se zimi dogodi da vozilo ujutro ne želi upaliti, a razlog tome najčešće jest – akumulator. Akumulatori imaju tendenciju da se zimi isprazne brže zbog dodatnog opterećenja koje im stvara hladnoća. Uz sami test akumulatora na vrhunskim dijagnostičkim uređajima, provjeravamo i moguću prisutnost korozije na terminalima. 

Održavajte odgovarajući tlak u gumama.

Tlak u gumama može biti problem tijekom zime zbog niskih temperatura. Niži tlak u gumama posljedično povećava potrošnju goriva, a njime se ujedno i brže troše gume. Ne zaboravimo da neodgovarajući tlak u gumama također smanjuje kontrolu nad automobilom pa je pravilna napuhanost guma u zimskim uvjetima itekako važna.

Razmislite o nabavci kompleta zimskih guma.

Budući da su gume toliko važne za sigurnost tijekom vožnje, preporučamo kupovinu zimskog seta guma jer zimska guma puno bolje “drži cestu”, a zaustavni put u iznimnim uvjetima znatno je kraći. Uz navedeno, visokotehnološki sigurnosni sustavi ugrađeni u automobil bit će beskorisni bez zimskih guma što se najbolje može vidjeti u svim testovima proklizavanja. S druge strane, iako se na prvu možda čini visoka investicija, kupovinom zimskog seta guma bolje ćete sačuvati svoje ljetne ili cjelogodišnje gume i njima produžiti vijek.

Pregled kočnica je od presudne važnosti.

Vaše kočnice mnogo su više opterećene zimi nego u drugim godišnjim dobima, pa bi bilo pametno pregledati ih prije nižih temperatura. Snijeg uzrokuje puno vlage, a sol može stvoriti mrlje/hrđu na vašim diskovima što smanjuje njihov učinak. Zima donosi puno izazova -  hladnoću, led, mokru cestu, bljuzgavu podlogu, duboki ili nabijeni snijeg, a u svemu tome, kočnice su jedan od ključnih faktora sigurnosti.

Zamjena tekućine za kočnice i tekućine za vjetrobransko staklo.

Kočiona tekućina počinje se prljati zimi i u nju ulazi malo molekula vode koje nisu dobre za automobil. Zato bi trebalo provjeriti postojeću tekućinu za kočnice i po potrebi, zamijeniti ju novom. Uz to, toplo preporučamo i izmjenu tekućine za pranje vjetrobrana jer ona ljetna, koju vjerojatno još uvijek imate u vozilu, zimi se može zalediti i onemogućiti pranje u ključnim trenucima.

Provjera stanja metlica brisača.

Kad snijeg počne padati, a na staklu ima leda, metlice se brzo troše/uništavaju, pa je najbolje zimu započeti novim metlicama brisača. Naravno, tome prethodi pregled vaših postojećih metlica uz nazočnost naših stručnjaka.

Sumirajući sve prethodno navedeno, naš zimski pregled uključuje kontrolu:

 • signalizacije
 • uređaja za pranje stakla
 • metlica brisača
 •  guma
 • akumulatora
 • antifriza
 • zimske tekućine za stakla
 •  kočnica i tekućine za kočnice
 • oprema za hitne slučajeve
 • razine motornog ulja
 • čistoće filtra motora i filtra ventilacije kabine
 • ovjesa

Ne ustručavajte se naručiti već danas na pregled vašeg vozila u najbližem Grand Auto centru te dozvolite da vam osiguramo mirnu i sigurnu zimu.

vrh stranice